Indlæg af Arne Berget, 31 oktober 2017

I Berlingske Business 16/10 står at læse, at Vattenfall og Ørsted(DONG) overvejer, om havvindmøllerne på Horns Rev1 skal nedrives i 2022, fordi de så menes at være udslidte.

Jeg troede ikke mine egne øjne – og endnu mindre, da artiklen ikke med et ord nævnede, at Vattenfall nogle km nord for Horns Rev ifl. en politisk aftale fra 2012 har fået tilladelse til at opstille 20 stk. 200 meter høje havvindmøller 4-8 km fra havstokken på Holmsland Klit fra Nørre Lyngvig til Søndervig, kaldet VesterhavSyd. For de, der ikke kender denne landtange mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord, beskrives området som Danmarks smukkeste strand-, klit- og hedelandskab (det er flere gange kåret som Danmarks bedste strand). De 20 kæmpe industriværker agtes for at føje spot til skade anbragt i to inkongruente buer på havet, sådan at den stakkels beskuer fra land får et rodet og fuldstændig skæmmende indtryk.

Det utrolige ved denne sag er, at så at sige alle mennesker i området med undtagelse af den afgående borgmester og en håndfuld proselytter i Hvide Sande (som håber på en halv snes nye arbejdspladser) er imod planen. Det gælder de erhvervsdrivende, sommerhusudlejerne, og de 3500 sommerhusejere. Alle frygter en tilbagegang i det øjeblik, der måtte stå 20 stk. 200 meter høje, blinkende og støjende møller 4 km ude i havet. Næsten alle har i flere år bedt om at få møllerne flyttet ud på f.eks. Horns Rev.

Man må jo græde, når man konstaterer, at der nu er planer om at gøre pladsforholdene endnu bedre ude på Horns Rev, og samtidig konstaterer, at prisen per kwh kun er en øre dyrere ved at placere møllerne ude af syne. Men Vattenfall og politikerne, her specielt de konservative, sidder ikke blot på hænderne, de griner også en hvis del i laser over menneskers naive tro på demokratiet.